Bárczi Gusztávra emlékeztek

Bárczi Gusztávra emlékeztekAz iskolájuk névadójára emlékezett október 27-én (szombaton) a nyíregyházi Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola minden tanulója és tantestülete. Minden évben megemlékeznek Bárczi Gusztávról (1890-1964) aki munkásságát az értelmi fogyatékosok és nagyothallók gyógyító nevelésének, illetve a gyógypedagógusok- képzésének szentelte.

Ő fektette le a gyógypedagógia elméleti alapjait, leírta az agykérgi eredetű siketnémaság (surdomutitas corticalis) kórképét, s a kezelésére kidolgozott gyógypedagógiai, hallásnevelési eljárása pedig világszerte ismertté és egyben elismertté is tette szakmai körökben. Mottója, ami már szinte világhírű szlogen is lett, hogy:

 

„Ne szánd, hanem neveld a fogyatékost”.

 

Az 1970-es években Tarnai Ottó - néhai volt iskolaigazgató - indította el először az országban az egész napos oktatást. Célja az volt, hogy a gyermekek minél sokoldalúbb fejlesztésben részesülhessenek.

 

 

Bárczi Gusztávra emlékeztek  

 

Az ünnepségen Braun Mária - az iskola igazgatója -, elismerően nyilatkozott a már nyugdíjban levő és még aktívan dolgozó pedagógus kollégáiról, hisz a segítségük által ebben az évben megalakulhatott a matematikai munkaközösség, azzal a céllal, hogy az általános iskolai komplex matematikai tanítást adaptálják, átdolgozzák. Ez a munka nyolc évig tartott és hogy megmutathassák milyen nagy sikerrel, az iskolában egy kiállítást rendeztek be a munka folyamatait bemutatva. A kiállítás dokumentumai igazolják az igényes munkát, a kollégák együtt gondolkodását. 

 

Bárczi Gusztávra emlékeztek  Bárczi Gusztávra emlékeztek  

 

Ez a kísérlet a tankönyvcsalád, az útmutatók hírnevet, országos elismertséget hoztak a nyíregyházi intézménynek és a teamnek. Kevés olyan gyógypedagógiai intézmény van az országban, amely ekkora területet felölelő maradandó munkát tett volna le ezen a területen. Az országban másodikként ebben az intézményben vezették be a továbbképző tagozatot. Egy nemrég megtartott konferencián elismerően szóltak az iskoláról, mert Nyíregyházán vezették be először a hibás beszédűek oktatását is.

 

Bárczi Gusztávra emlékeztek  Bárczi Gusztávra emlékeztek

 

Mint mindig, minden évben Bárczi Gusztáv Emlékérmet adnak át annak a személynek, aki munkájával segíti a fogyatékkal élő gyerekek nevelését, integrációját. 25 éves önzetlen munkájáért az Emlékérmet ebben az évben Vécsei Attila biológia-testnevelés szakos általános iskolai gyógypedagógus tanár vehette át. Kitüntetéséhez, elismeréséhez ezúton is gratulálunk!

 

  

 

 

Hajzer Andrea(Andy)