Kézműves borok ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban

Kézművesek ünnepét szervezik a Sóstói Múzeumfaluban 2012. június 8-9-10-én, ahol elsősorban olyan borászok mutatkoznak be, akik olyan borokat állítanak elő, amelynél a termelő az első pillanattól kezdve az utolsóig személyesen felügyeli a biológiai folyamatokat.

 
 

 

Maga telepíti és gondozza a szőlőt, ott van minden fontos pillanatban, a zöldmunkáknál, a szüretnél, a préselésnél, a fejtésnél, a derítésnél és a palackozásnál is. Kézjegyük az összes munkafázisban tetten érhető, a kézműves borász egyéniség tökéletesen visszatükröződik boraiban. A kézműves bor a természetben fogant és végig előállítása alatt is a szelíd, környezettudatosságra való törekvés jellemzi. A kézműves borászat ma már egy védjegy, különleges, egyedi, kis tételszámú, minőségi magyar bort feltételez. 

 
Ezen a 3 napon a kézműves borászok mellett igyekszenek bemutatni kézműves sörfőzdék, pálinka manufaktúrák, sajtosok, édesség és lekvárkészítők és a népművészet mesterinek munkáit. A kóstolók alkalmával arra törekednek, hogy olyan termékeket mutassanak be a nagyközönségnek, amelyeket nem mindennap érhetnek el.  
 
 
 
Természetesen nem feledkeztek el a magyaros ízek, gasztronómiai csemegék kedvelőiről sem, a jó borok, sörök, pálinkák mellé szabad tűzön készült pecsenyék, sültek, vad- illetve halételek széles kínálatával várják vendégeiket a főző csapatok. A gyermekek számára a szervezők játszó szigetet alakítanak ki kreatív egyéni és társas játékokkal, valamint minden nap kézműves foglalkozásokon mérhetik le ügyességüket a fiatalok. 
 
Június 8-án 14 órakor, június 9-10-én egyaránt 10 órakor kezdődik a rendezvény, ahol naponta az első 1.000 belépőjegyet váltó felnőtt kóstolópoharat kap ajándékba, az első 1.000 belépőjegyet váltó gyermek pedig a Vela Pékség kézműves fánkját eheti meg. A belépőjegyek naponta a felnőtteknek 800, a gyermekeknek 500 forint lesz.