Napos Napok kampány Nyíregyházán is

 

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata a hazai partnere a májusban zajló Európai Solar Days nemzetközi kampánynak (www.solardays.eu). Május 5 és 12 között minden évben arra ösztönzik az önkormányzati, a magán és a civil szektort, hogy szervezzenek napenergiát népszerűsítő rendezvényeket hazánkban. 
 

 

 
Célunk, hogy egy hét alatt több tucat akcióra, előadásra, bemutatóra kerüljön sor, így buzdítva egyre több embert a napenergia, mint kimeríthetetlen energiaforrás használatára.
 
Miért fontos felhívni a figyelmet a napenergiára? Mert ezt az energiaforrást jelenleg alig használjuk ki, pedig kétségtelenül számos kedvező tényező szól alkalmazása mellett: mindenki számára könnyen elérhető, tiszta, környezetkímélő energiaforrás. Még sok millió évig rendelkezésre fog állni. Kíméli a nyersanyagkészletet, kedvezően hat a helyi gazdaságra. Nem kell szállítani, hozzájutásához nem kell költséges közműhálózat, átalakítási, felhasználási költségei minimálisak.
 
 
„Közelebb hozzuk a Napot”
 
A kampány nem szab kereteket: bármilyen rendezvény, esemény megszervezésre sor kerülhet, amely megfelel a kampány célkitűzésének. Világos ugyanis, hogy a napenergia hasznosítással kapcsolatos ismeretek hiánya jelenti a legnagyobb akadályt az érdeklődők számára. Éppen ezért elsősorban ismereteket nyújtó szemléletformáló programok alkotják a gerincét a kampánynak, mely révén az átlagemberekhez közelebb „hozzák a Napot” azaz napenergia hasznosításról szóló információkat. Sokan nem tudják még, hogyan nyerhető energia a napcellák, napkollektorok, légkollektorok révén. S, ha választani lehet, vajon a sík, a vákuumcsöves, vagy a tartály kollektor a megfelelő?
 
Azonban a környezeti tanácsadók buzdítására technológiák, pályázati lehetőségek mellett a háztartásban már könnyebben és olcsóbban elérhető eszközök, játékok bemutatására, kreatív kézműves foglalkozásokra is lesz példa, legalábbis ez derül ki a www.naposnapok.hu honlap rendezvényregisztrációjából:
 
Nyíregyházán a kampány keretében az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a PCAS Állati Fesztiválján vesz részt, napenergiával kapcsolatos játékokkal, információs kiadványokkal.
 
A rendezvény időpontja: 2012. május 13. – 13:00
Helyszíne: Nyíregyháza, Bújtosi-tó
 
Nyíregyházi rendezvényünkkel az E-misszió Egyesület tanácsadó kollégáját kereshetik: Hepp Attilát – 30 586 6777 – tanacsadadas@e-misszio.hu