Kutyahideg jön! - Ülésezett a Helyi Védelmi Bizottság

Dr. Kovács Ferenc polgármester elnökletével február 1-én összeült Nyíregyházán a Helyi Védelmi Bizottság. A rendkívüli ülésén az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését figyelembe véve megtárgyalták a rendkívüli téli időjárásra történő felkészüléssel kapcsolatos feladatokat. 

 

A bizottság az előre jelzett helyzet kezelése, a lakosság biztonságának, életének és anyagi javainak megóvása érdekében – figyelembe véve a Megyei Védelmi Bizottság vonatkozó határozatát - az alábbiakat rendelte el: 
 
A városi rendőrkapitányság felkészül az esetleges forgalomirányításra, forgalomkorlátozásra, utak egyirányosítására, kamionterminálok kijelölésére és működtetésére a „kamionstop” idejére. 
 
A nyíregyházi székhelyű Helyi Védelmi Bizottság illetékességi területén lévő 34 település polgármesterei intézkednek:
 
veszélyhelyzet esetén az ügyeleti szolgálat működtetéséről,
a védekezésben, illetve segítségnyújtásban igénybe vehető erők, eszközök adatbázisának pontosításáról,
a polgári védelmi szervezetek mozgósítási tervének, a települési veszély-elhárítási tervének (különös tekintettel a befogadó és melegedő helyekre) rendelkezésre állásáról, megszervezik a hétvégén hazautazni nem tudó gyermekek kollégiumi ellátását,
szükség esetén a jegyzők tanítási, óvodai és bölcsődei szünetet rendelnek el.
felkészülnek a településen, vagy annak közelében az úton rekedt állampolgárok ellátására és elszállásolására.
felmérik az idős, egyedülálló, magatehetetlen, gondozásra szoruló emberek, a rendszeres ellátást igénylő betegek és szülés előtt álló kismamák létszámát, lakhelyét, akik adott esetben segítségre szorulhatnak.
felkészülnek a lakosság szükségellátásának megszervezésére.
 
 
A Helyi Védelmi Bizottság kéri a sajtóorgánumokat, hogy lehetőség szerint minél szélesebb körben tájékoztassák a lakosságot a rendkívüli téli időjárás, a hideg és az erős havazás veszélyeiről, az otthon, vagy úton lévőknek ajánlott magatartási szabályokról és óvintézkedésekről. Az ehhez szükséges lakossági tájékoztatókat mellékeltem.