Színműhelyek - amatőr színjátszó találkozó a Kölyökvárban

Színműhelyek - amatőr színjátszó találkozó a KölyökvárbanA Regionális Érdekvédelem Alapítvány (RÉV), TEMI Móricz Zsigmond Művelődési és Ifjúsági Ház Közhasznú Alapítványa közreműködésével, az Európa Egyesület szervezésében SZÍNMŰHELYEK című (Helyi színi alkotó csoportok, értékek, kísérleti és hagyományos egyfelvonásos darabok vagy részletek bemutatása), azaz amatőr színjátszó-találkozóra került sor.

 A nagy nap 2012. január 20 -2012. január 21-én volt. Amatőr színjátszó csoportok jelentkezhettek, életkori megkötés nélkül az Észak-alföldi régióból (Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) egy, legfeljebb 30 perces, maximum 10 szereplős előadással.

 

A program az Új Széchenyi terv támogatásával valósult meg, a TÁMOP-3.2.3-09/2-2010-0013 azonosítószámú "Új tanulási, kultúrafejlesztő módszerek a hagyományőrzés, a tehetséggondozás, a fenntartható fejlődés és a munkaerő piaci kulcskompetenciák területén" című pályázati forrásból. A két napos rendezvény megnyitója 2012. január 20-án, pénteken, a Magyar Kultúra napján volt.

 

Színműhelyek - amatőr színjátszó találkozó a Kölyökvárban

 

A szép számú egybegyűlteket Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere meleg szavakkal köszöntötte, kiemelve a magyar kultúra jelentőségét. Majd Gulyás József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, utalva arra, hogy a mostani rendezvény társrendezvényét, még tavaly ő nyitotta meg (Hely szelleme, amatőr film- és fotóművészeti találkozó), nagy örömmel tett eleget a mostani felkérésnek is.

 

 

A rendezvény kísérőrendezvényeként a PegazusTv Média és Oktató Kft alkalmazott fotográfustanulói és az Alkotók Városmajori Klubja közös fotókiállításában gyönyörködhettek a megjelentek. A zsűri tagjai, Gyuris Tibor színművész (Móricz Zsigmond Színház), Petrusák János író, újságíró (PegazusTv.hu), és Palicz István újságíró (Kelet Magyarország) nehéz helyzetben volt. Nagy átéléssel, filmszerűen előadott, igényes színműveket láthattak.

 

 

És a díjazottak:

  • I. díj: Naplótöredék ’56-ból – a Gézengúzok színjátszó csoport előadásában (filmszerű idősíkok, élvezetes, jó játék)
     
  • II. díj: Kis kalapban kicsi ész – az Abakus színjátszó kör középső csoportja előadása (népszínműszerű előadás, jó dialógusok)
     
  • III. díj: Delizsár herceg – Csöpi Színház előadása (zenés játék, jó zenei hangok)
     
  • Közönségdíjat (mert demokratikusan a közönség is szavazhatott): A három király útja című Betlehemes játék kapta, a Színész palánták csapatának előadásában.
     
  • A Zsűri különdíját pedig a Micimackó című zenés mesedarab nyerte, a felnőttek és gyermekek közös örömelőadásáért, a zenés játékért. Ez a Tini Show produkciója.

 

 

Petrusák János
Fotó: Kissné Harman Judit