Karácsonyi veszélyek kutyákra és macskákra!

 Karácsony táján megszaporodnak a lakásban tartott kutyákat, macskákat fenyegető veszélyek. Sokszor nem is gondolná az ember, mi mindenre kell odafigyelni ilyenkor, ha szeretnénk megkímélni kedvencünket egy kis gyomorrontástól, vagy esetleg akár nagyobb problémáktól. 

 

 Az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni, mikre kell ilyenkor odafigyelni, legyen az veszélyes élelmiszer, karácsonyfa körüli veszélyek, egyéb téli veszélyek!

 

Romlott, penészes ételek: A sok karácsonyi maradék, valamint a konyhai hulladék véletlenül a kutyák, macskánk elé kerülhet. Ők természetesen örömmel laknak jól ezekből, azonban sok esetben súlyos hasmenést, esetleg komolyabb ételmérgezést, fertőzést kaphatnak. A penészes, avas élelmiszerek (például avas földimogyoró) szintén káros hatással lehetnek állatainkra.

 

Szaloncukor: A szaloncukrok alufólia borítása nem emészthető anyag, így bélelzáródást okozhat. További veszélyforrás a fém (drót) szaloncukor felfüggesztő, ami lenyelve szintén súlyos problémákhoz vezethet.

 

Gyógyszerek: A téli megfázások idején sokszor juthat hozzá a kutya vagy macska is a lakásban elhagyott gyógyszerekhez. Fontos tudnunk, hogy ami az embereknek adott esetben orvosság, az állatainkat sok esetben meg is ölheti. Például 1-2 Aspirin tabletta elfogyasztása a macskákban súlyos következményekkel jár.

 

További hasznos tippek és tanácsokért látogasson el az Állatbarát Alapítvány honlapjára, www.allatbarat.com.