XXV. Kállai Kettős Néptáncfesztivál

2011. október 14-15-16-án 25. alkalommal ismét megrendezésre kerül a Kállai Kettős Néptáncfesztivál. A jubileumi XXV. Kállai Kettős Néptáncfesztivál ünnepélyes gálaműsora 2011. október 16-án lesz 14.00 órától a Városi Sportcsarnokban.

 

A kétévente szervezett fesztivál találkozási és versenyzési lehetőséget biztosít a néptánc mozgalom élvonalába tartozó együtteseknek, mind e mellett szakmai értékeléssel egybekötött tapasztalatcserére és tanácsadásra ad lehetőséget. Az együttesi visszajelzéseket figyelembe véve az idei évben nem tervezzük a tájolást, (a környező településeken való fellépést) ill. az időjárás kiszámíthatatlansága és más egyéb procedúra miatt a menettánc – táncos felvonulás –helyett más bemutatkozási lehetőséget szeretnénk biztosítani az együtteseknek.  Természetesen a XXV. Fesztivált is a Gálaműsor zárja majd.

A Kállai Kettős Néptáncfesztivál meghívásos rendezvény, amelyen a néptánc mozgalomban JólMinősült és Kiválóan Minősült Együttesek, és a rendezők által meghívott külföldi csoportok vehetnek részt. (Kivételes esetben – a szervezőbizottság döntése alapján –Minősült Együttes is meghívható!) Regisztrációs díj: 20.000,- Ft együttesenként.
Célkitűzéseink változatlanok: az együttesek nemes vetélkedése révén szakmai találkozó szervezése a Kállai Kettős szülőföldjén, s igényes programmal, kellemes és hasznos időtöltés biztosítása a néptáncot, népzenét kedvelők számára.

A fesztivál színvonalas megrendezéséhez egy előzetes felmérést szeretnénk készíteni a jelentkezésüket tervező együttesekről,  fenntartva azt a jogot, hogy a fesztiválon csak a szervezők és a szakmai bizottság (Martin György Néptáncszövetség) meghívása alapján lehet majd részt venni!

A fesztivál megrendezése 1971-óta szívügye Nagykálló Város vezetésének, bár 2007-ben a II. Rákóczi Ferenc Művelődési Központ bezárása után a szakma és a táncosok is aggódtak a fesztivál jövője miatt – tegyük hozzá jogosan! A kitartó munkának, biztatásoknak és az önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően biztosítani tudtuk a fesztivál technikai igényeit. A Fesztiválfalu megépítésével és az ott megrendezett koncertekkel, kézműves bemutatókkal, fotószínházzal, stb. sikerült még közelebb vinni a fesztivált a nagykállói emberekhez.

Sajnos az új művelődési központ felépítésére még várnunk kell, így az idei fesztivál helyszíne marad a Városi Sportcsarnok. Az egyre szűkösebb anyagi lehetőségek mellett a város többmilliós beruházása bizonyítja azt, hogy elkötelezettek vagyunk a táncos seregszemle megrendezésére, a népi kultúra megtartására, továbbítására. A MI FESZTIVÁLUNK nemcsak Nagykálló, hanem az országban működő és szakmailag elismert együttesek, néptáncosok, népzenészek, szakemberek Fesztiválja!
Két éve úgy döntöttünk, hogy a szervezéssel járó kihívásokon túl a fesztiválokat minősítő Magyar Fesztivál Regisztráció és Minősítési Program Szakmai Intéző Bizottsága előtt is „megmérettetjük” Kelet-Magyarország legnagyobb folklórfesztiválját.
A Szakmai Intéző Bizottság döntése alapján a Kállai Kettős Néptáncfesztivál JÓ MINŐSÍTÉST kapott.
Úgy gondolom, büszkék lehetünk erre. Abban is bízunk, hogy az idei, jubileumi fesztiválunk legalább ilyen sikeres lesz!