Október 4-e, az Állatok Világnapja!

Állatbarát AlapítványAz Állatok világnapját 1931 óta, Szent Ferenc emléknapján, október 4-én ünneplik. Az Állatbarát Alapítvány is szeretné felhívni erre a napra a lakosság figyelmét, 9- 13 óra között megrendezésre kerülő Kossuth- téri rendezvényükkel.

Kezdetben csak a vadonélő állatok indokolatlan és mértéktelen pusztítása ellen emeltek szót, de mára ez a jeles nap a Föld minden állatának létjogosultságára hívja fel a figyelmet. Felgyorsuló életünkben egyre kevesebben gondolnak bele, hogy az embereken kívül más érző- lélegző élőlények is benépesítik a Földet, pedig különféle növény- és állatfajok milliói élnek a Földön, melyek számát a tudomány mintegy 40 millióra becsüli!  Ez az egy nap az évből arról kell, hogy szóljon, hogy minden ember átgondolja, mit tehet ő az állatok védelme érdekében az év minden egyes napján. 1998 óta Magyarországon is létezik az Állatvédelmi Törvény, amely elismeri az állatok jogait:

„Az állatok érezni, szenvedni képes élőlények, tiszteletben tartásuk és jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége.” 

 Az 1500-as évek óta, vagyis a pontos történeti, és tudományos feljegyzések kezdete óta, a WCN(Wildlife Conservation Network- Vadvilágmegőrzési hálózat) adatai szerint 800-nál több növény- és állatfaj pusztult ki, és kiemelnénk, hogy az ismert kétéltű fajoknak körülbelül egyharmada veszélyeztetett, összevetve a madarak 12 illetve az emlősök 23 százalékával!

Ezek az adatok is rávilágítanak arra, hogy még jobban oda kell figyelnünk környezetünkre, a benne zajló változásokra, és törekednünk kell, hogy minden élőlény jövőjét biztosítani tudjuk, visszaszorítva ezzel a fajok kihalását!

Ezúton szeretnénk meghívni Minden érdeklődőt (főleg a helyi óvodákat és általános iskolákat), a 9- 13 óra között megrendezésre kerülő Kossuth- téri rendezvényünkre! Játékos feladatokkal szeretnénk felhívni a legkisebbek figyelmét is erre a fontos világnapra!
 

Bővebb információk: Állatbarát Alapítvány
cím: 4400, Nyíregyháza, Csatorna u. 2.
tel: 42/ 727-736
e-mail: allatbarat@allatbarat.com
web: www.allatbarat.com