Nagykálló ellipszis építése, a Budai Nagy Antal és a Széchenyi utak fejlesztése

nagykálló Újabb városfejlesztési projekt fejeződött be Nagykállóban, ezúttal egy közlekedésfejlesztési beruházás. A Nagykálló ellipszis építése, a Budai Nagy Antal és a Széchenyi utak fejlesztése című projekt megvalósításához az Európai Unió és a Magyar Állam 187.525.095 Ft támogatással járult hozzá az Észak-Alföldi Regionális Operatív program keretében.

 

   A projekt keretében a 4911 ök. út – Nagykálló Nyíregyházához közelebb eső részén – egy körforgalmú csomópont kialakítása, illetve ehhez kapcsolódva az önkormányzat tulajdonában lévő Budai Nagy Antal és Széchenyi utak felújítása, valamint a Széchenyi út mentén kétoldali járda kialakítása, illetve a Budai Nagy Antal út mentén a Nyíregyháza – Nagykálló – Nyírbátor között megtervezett kerékpárút következő szakaszaként kerékpárút kiépítése valósult meg. Mindezen fejlesztések célja a 4911 számú fő közlekedési út tehermentesítése és a közlekedésbiztonsági javítása volt.

     A projekt eredményeként csökken egyes városon belüli területek elérési ideje, illetve olyan fontos közösségi létesítmények, mint a temető, illetve az érintett szakaszok mellett található vállalkozások, illetve közszolgáltatók (pl.: Nagykállói Középiskola) mind gyalogosan, mind kerékpárral biztonságosabban és könnyebben megközelíthetővé válnak. 

     Ez a projekt is alapvetően a Korányi Programra, illetve az Integrált Városfejlesztési Stratégiára épül, melyek stratégiai célként jelölik meg a magas szintű infrastruktúra kialakítását a lakosság életminőségének javítása, illetve a város tőkevonzó képességének növelése érdekében.

     Emellett a beruházás jelentősen hozzájárul a közlekedésbiztonság javításához is, hiszen egy olyan csomópont átalakításáról van szó, ami korábban sok bosszúságot okozott az erre közlekedőknek.