2011-ben is Erdők Hete Nyíregyházán

Nyírerdő NapIsmét sor kerül az Erdők Hete rendezvénysorozat megerendezésére Nyíregyházán, amikor is országszerte különféle programokkal próbálják felhívni a figyelmet az erdők fontosságára, az erdőket gondozó erdészek munkájára. Cikkünkben a helyi rendezvényeket szeretnénk bemutatni környezetkedvelő olvasóink számára.

Az 1996-ban életre hívott Erdők Hete rendezvénysorozat, és az ehhez már rendszeresen csatlakozó  NYÍRERDŐ Zrt. célja az, hogy minél több emberrel tudjuk megismertetni az erdők fontosságát és az erdőt gondozó erdészek munkáját, meghatározó szerepét. Az erdészek mindennapi munkája nem erőforrásaink kizsarolásán, kihasználásán alapul, hanem a fenntartható, tartamos gazdálkodás alapkövetelményének betartásával történik. Így élhet csak harmóniában az erdő és az ember. Ezen a harmónián keresztül az élet, a természet más elemein is el lehet jutni egy fenntarthatóságon alapuló életvitelhez – fogalmazott Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

 
A Nyíregyházi Erdészet és a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola szervezésében számos program várja a városlakókat október első hetében. Az erdei iskolában minden nap igény szerint ingyenes foglalkozásokat szerveznek óvodások és iskolások számára. Október 3-án „Kiből lesz az erdész?” címmel erdőismereti akadályverseny lesz a Sóstói erdőben, az „Erdész-szemmel” tanösvényen. Másnap a névadó, Pál Miklós tiszteletére egy emléktáblát avatnak az erdei iskolában. Szombaton ismét sor kerül a hagyományos NYÍRERDŐ napra az erdei tornapályánál, ahol változatos programok várják az érdeklődőket. A teljesség igénye nélkül lesz erdei futóverseny, „makkültetés-túra”, vadászati bemutató, erdei büfé, madárgyűrűzés, íjász- és solymász bemutató és lovaskocsizás. Vasárnap családi túrával zárul a nyíregyházi programsorozat: erdészek vezetésével lehet felfedezni a Sóstói-erdő természeti értékeit, illetve meg lehet ismerkedni az aktuális erdészeti tennivalókkal, az erdőkezelés felelősségteljes feladataival.
 

Nyírerdő Futás

 

NYÍRERDŐ  nap

2011. október 8.

9.30 – tól: érkezés, gyülekezés

10.00 óra: „Süni”-futás  óvodásoknak – 400 m

10.30 óra: Családi futás  – 2011 m

10.55 óra: Erdész himnusz

11.00 óra: Köszöntő: Juhász Lajos - Nyírerdő Zrt. műszaki vezérigazgató helyettes

11.30 óra: DIÓ zenekar Népzenei műsora gyerekeknek Hajdú Ágotával

12.30 óra: Eredményhirdetés, tombolasorsolás

kb. 12.30:  Ebéd: Fehérgyarmati vaddisznóból a helyszínen elkészített vadpörkölt (kenyérrel, savanyúsággal).

13.00 óra: „Musical varázs”  a Mandala Dalszínház előadásában
Szakmai programok
 

9.30 –tól a körszínben az alábbi foglalkozások várják az érdeklődőket:

Erdészeti bemutató évgyűrűszámlálás, erdei fák hajtásainak, leveleinek, terméseinek gyűjtése

Vadászati bemutató trófeákból, állatpreparátumokból

Bábu, figurakészítés erdei termésekből

Rajzolás, festés fakorongra

Csuhézás

Filmvetítés folyamatosan erdőről, erdőgazdálkodásról

Madárgyűrűzés-bemutató:

Erdei lovaskocsizás

„Makkültetés-túra”

Fabuborék fújás

Favágás régi keresztvágó fűrésszel

Íjász-bemutató és gyakorlás

Solymász bemutató

Madárodúkarbantartás

Természetismereti, környezetvédelmi foglalkozás

Fotókiállítás a Sóstói Erdőről

A rendezvény ideje alatt az erdőhöz, erdei termékekhez kötődő mesterségeket űzők, árusok bemutatója, kiállítások, vásárok.

A programok mindenki számára ingyenesek.