A Magyar Dal Napjának Fővárosa : Nyíregyháza

Nyíregyháza 2011-ben Nyíregyháza viseli büszkén a Magyar Dal Fővárosa címet. A nyíregyháziak szívesen fogadják az idelátogatókat! Látogassanak el hozzánk 2011. szeptember 11-én, hogy megismerhessék és szívükbe zárhassák Önök is a mi „Fővárosunkat”! „Legyen a zene mindenkié!”, és legyen a magyar dal mindenkié, éljen bárhol az országban.

Nyíregyháza a Nyírség központjában a 4-es, 41-es, 36-os és a 38-as főutak keresztezésénél terül el, ezáltal könnyen megközelíthető, de az M3-as autópálya elkészültével és annak Vásárosnaményig való tovább építésével még inkább bekapcsolódik az ország vérkeringésébe.  A városról szóló első írásos említés 1209-ből való. Nyíregyháza nevének Nyír előtagja már a XIII. században felbukkant, egy 1326-ban kelt forrás pedig egyházas helyként említi a települést. A XV. század közepén közel négyszáz lakójával népes helynek számított "Nyíregyház". A valamikor Árpád-kori település 1605-ben vált hajdúvárossá. A város gazdasági, kulturális és demográfiai fejlődése az 1960-as évektől folyamatos.
 
Ma a közel 120 ezres lélekszámú megyei jogú város a három országgal határolt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye székhelye, az ország hetedik legnagyobb városa, a térség ipari, közigazgatási, és kulturális központja is.
 
A mai Nyíregyházára ellátogatók nem csak a város gyöngyszemében a Sóstógyógyfürdőben gyönyörködhetnek. A Sóstói Parkfürdő vagy az Aquarius Élményfürdő meglátogatása után megtekinthetik az európai hírű és rangú Nyíregyházi Állatpark több száz lakóját, vagy ellátogathatnak a Sóstói Múzeumfaluba, ahol a megye tájegységeinek népi építészetét tekinthetik meg. Méltán híres a Tuzson János Botanikus Kert a Nyíregyházi Főiskola területén, de érdemes időt szánni a Városi Galéria, vagy a Jósa András Múzeum állandó és időszakos kiállításainak megismerésére is. A belváros gyönyörű épületei között található az 1873-ra eklektikus stílusban felépített Városháza és az 1892-ben elkészült Megyeháza. A Móricz Zsigmond Színház hírneve és elismertsége országos szintű. Nyíregyházát színes, pezsgő több műfajban nemzetközi mércével mérve is színvonalas zenei élet jellemzi.
 
Minden évben vonzza a látogatókat a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje, a VIDOR Fesztivál, az ország egyik legnagyobb színházi és szabadtéri fesztiválja, amely 2002 óta eddig összesen 9 alkalommal került megrendezésre. Mára elérte, hogy Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja lett, s évente átlagosan 130-160 ezres nézőszámával az 5 legjelentősebb hazai kulturális nagyrendezvény közé tartozik.

 

magyar dal napja

 
A Filharmónia majdnem 60 éve van jelen a város kulturális életében. Mindig meghatározó szerepet töltött be magas színvonalú hangversenyeivel, az abban közreműködő élvonalbeli művészekkel.
 
Városunkat a kórusmuzsika fellegváraként is emlegetik, hiszen itt működik a műfaj kiválósága, a világhírű Cantemus Kórus Család (Cantemus Gyermekkar, Cantemus Vegyeskar, Pro Musica Leánykar, a Banchieri Énekegyüttes), mely a Kodály Zoltán Általános Iskolából elindulva mára már Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetése alatt hivatásos énekkarrá nőtte ki magát.
 
Az önkormányzat és a civil szervezetek kiváló kapcsolata és együttműködése szintén hozzájárul a város fejlődéséhez. A civil kezdeményezések jelentős mértékben vannak jelen a kultúra közvetítésében, az oktatás színvonalának emelésében, de tetten érhetőek a szociális szolgáltatások biztosításában, a szabadidő hasznos eltöltésének szervezésében, a közbiztonság javításában, vagyis az élet minden területén.

A Kossuth tér Nyíregyháza város központja. A kiskörúttal közrefogott benzingőzmentes, gyalogos városrész, megannyi történelmi nevezetességgel, épületekkel, szobrokkal, a nyíregyháziak – idősebbek és fiatalok – kedvelt találkozóhelye.
Az itt felállított Nagyszínpadon minden korosztály megtalálhatja a neki tetsző zenei irányzatot a magyar dalok világában. A populáris dallamokon, a népzenén és komolyzenén át kalandozhatunk a folk, sőt még a rock and roll világában is ezen a napon!

A programot a Hangszín Tanoda műsora nyitja 10 órakor, és a Dimenzió együttes zárja utcabállal 21 órakor. 14:30-14.45 között zenés megnyitó következik Pressser Gábor és barátai előadásában. 20:00 és 20:10 között különleges program veszi kezdetét - Koncert közben: "Nyíregyházával dalol az ország" - a „Tavaszi szél vizet áraszt” című dalt Szabó Soma, a Cantemus Vegyeskar karnagya vezényletével énekli a közönség Nyíregyháza város főterén, a Kormorán együttes közreműködésével.