Szőke Mátyás borász vendégeskedik a Vasvári Pál Múzeumban

Tiszavasváro A Vasvári Pál Múzeum Borakadémiájának legutóbb elmaradt rendezvényét pótolják a szervezők 2011.július 28-án 18 órától. A borest vendége a Mátraaljai borvidék egyik legismertebb borásza Szőke Mátyás lesz.

A Mátrai Történelmi Borvidék az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7.815 hektárnyi nyilvántartott szőlő ültetvényével. Szőke család már nagyon régóta foglalkozik szőlőtermeléssel, a szülők és a nagyszülők is ismerték a szőlőtermelés minden fortélyát.

Szülei voltak a legnagyobb szőlőtermelők a mátrai vidéken, mindig úgy gondolta, hogy az anyatejjel szívta magába a borászat szeretetét. Gépészmérnökként dolgozott, mikor 1990-ben elhatározta, hogy ha már itt a lehetőség, visszaszerez valamit a családi birtokból és visszahozza a Szőke nevet a szakmába. Büszke arra, hogy 1992-ben már exportált. 50 hektáron gazdálkodik és 200-400 000 palackbort értékesít évente. Minden évben pályázik közbeszerzésre a Külügyminisztériumba, így 10-12 éve egy - két boruk mindig bekerül a külképviseletekre. Többek között Jakartában, Moszkvában és Tokióban is jelen vannak a Szőke borok. A csütörtök esti múzeumkerti rendezvényen nyolc különleges bor bemutatása közben kemencében sült kenyérlángos, különleges sajt bemutató, borvásár várja az érdeklődőket.