Múzeumi Világnap 2011-ben is a Sóstói Múzeumfaluban

Közel négy évtizede, hogy a Múzeumok Nemzetközi Szervezete (az ICOM) kijelölt egy napot az évi naptárban, amikor a múzeumokra szándékozott irányítani a közfigyelmet. Ez a nap a május 18-a, amelyen világszerte számos programmal, eseménnyel, kiállítással várják a kisebb-nagyobb muzeális intézmények a látogatókat.

A Sóstói Múzeumfalu is részese kíván lenni e jeles napnak, mégpedig oly formában, hogy a lehető legtöbb kézművessel megegyezve kismesterség-bemutatókat, kézműves foglalkozásokat szervez a közönségnek. A kis és nagy látogatók le-leülhetnek egy-egy mester mellé, kapnak szerszámot és alapanyagot, s a mesterfogásokat ellesve maguk is elkészíthetik „remekeiket”.

A múzeumfalu azzal is kedveskedni szeretne minden ide látogatónak, hogy jelképes belépti díjat szed mindenkitől (ez 100 forint fejenként), s még ajándékkal is kedveskedik valamennyiünknek. A foglalkozásokon sem kell részvételi díjat fizetni, mint máskor, hanem csak a felhasznált alapanyag árát kell megtéríteni a mestereknek.

Kiegészítő programokként több falusi mesterségbemutatót is tanulmányozhatnak az érdeklődők: a műhelyekben a kádár, kerékgyártó, suszter vagy a kovácsmesterség fortélyai is elleshetők, s ha megéhezik valaki, az anarcsi házban frissen készült kenyérlepényt kóstolhat, amire a helyben köpült vajat is felkenheti, vagy desszertként megízlelheti a mézeskalácsot is. Az asszonyi munkákra kíváncsiak egy hagyományos falusi nagymosás részeseivé is válhatnak.

A múzeumi világnapi programon 18-án 10-től 15 óráig vehetnek részt az érdeklődők.

www.muzeumfalu.hu