Új vezető a nyíregyházi fürdő élén

Nyíregyháza2011. február 18-án sajtótájékoztatót hívott össze Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere, ahol bejelentette, hogy felmentette Gyöngyösi Szabolcs vezérigazgatót  és Dr. Podlovics Rolandot nevezte ki a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatói posztjára. A sajtótájékoztatón részt vett Dr. Podlovics Roland és Gyöngyösi Szabolcs.

Előzmények:

Amikor Nyíregyháza új városvezetése tavaly novemberben megkezdte a cégekkel történő ismerkedést, hamarosan világosság vált, hogy milyen rossz pénzügyi helyzetben van a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.

 

A napi működési és likviditási gondokon felül, van egy 2 milliárd 156 milliós svájci frank alapú 2015-ben lejáró kötvény, ami mögött az önkormányzat a kézfizető kezes.

 

2010. november 11-én új felügyelő bizottsági tagok kinevezésére került sor. A bizottság elnökét Dr. Kovács Ferenc polgármester arra kérte, hogy a tulajdonos képviseletét komolyan, felelősségteljesen lássák el. A Felügyelő Bizottság többszöri ülését követően jelezte a város vezetésének, hogy munkája során észlelte, hogy 2011 elejére a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. várható pénzügyi helyzete katasztrofális lesz, a jegyzett tőkéje mínuszba fog süllyedni.

 

A cég szakmai és szolgáltatási színvonalának átvilágítására ezt követően Dr. Kovács Ferenc felkérte a hazánkban a fürdő szektorban legelismertebb cég a SPA Hungary Holding Zrt. szakértőit.

 

Nyíregyháza MJV Önkormányzatának Pénzügyi Bizottsága polgármester úr kérésére januárban soron kívül napirendre tűzte a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. pénzügyi helyzetének vizsgálatát. A bizottság ezt követően négy javaslatot fogalmazott meg:

1. Fontolja meg a városvezetés, hogy vegye-e át az önkormányzat a cég tartozását.

2. Vizsgálja meg a városvezetés, hogy ebben a formában kell-e működnie a társaságnak.

3. Az önkormányzat vezetése vizsgálja meg, hogy milyen lehetőség van arra, hogy a kötvényeket svájci frankról euro alapúra váltsák.

4. Van-e lehetőség a kibocsátott kötvény 2015-ben esedékes egyösszegű visszafizetésének átütemezésére?

 

Dr. Kovács Ferenc polgármester a február 10-i közgyűlésen tájékoztatta a testületet, hogy kritikus a cég helyzete és kérte, hogy a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság rendkívüli, zárt ülésén elemezze és véleményezze az elkészült szakértői vizsgálat eredményét.

 

A Február 16-án megtartott rendkívüli ülésen jelen voltak: a Felügyelő Bizottság tagjai, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója, az átvilágítást végző vezető szakértők és a választókerület önkormányzati képviselője.

 

Polgármester úr, a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság, valamint a Felügyelő Bizottság hosszas vita után megszületett állásfoglalását meghallgatva, a Közgyűlés által felhatalmazva, meghozta a tulajdonosi döntést, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatói posztjának betöltéséről.

 

Gyöngyösi Szabolcs vezérigazgatót felmentette és helyére Dr. Podlovics Rolandot nevezte ki. Ezzel a döntéssel gyors eredményt vár el a cég likviditása tekintetében és utasította az új cégvezetőt, hogy mindent tegyen meg ennek elősegítése érdekében. Ez az elsődleges megoldandó feladat, a ZRt. Stabilitásának megteremtése után a fürdő minőségi szolgáltatás-fejlesztésének is el kell kezdődnie.

 

 

Dr. Podlovics Roland a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. újonnan kinevezett vezérigazgatója beszámolt a Sóstón jelenleg folyó és tervbe vett beruházások állásáról.

 

A folyamatban lévő fejlesztés egy olyan, nehézkesen futó projekt, ami már a beruházási szakaszban van. A tervezési koncepció hiányosságaiból adódóan igen sok probléma merült fel. Ilyen volt, hogy nem szerepelt a tervben az olasz medence csúszdájának felújítása. Nem derült ki, hogy milyen távlati célok érvényesülhetnek az úszómedence felújításával. Külön probléma a parkoló kérdése. A területet, ahová ki lett tűzve a parkoló építése, az önkormányzat, mint tulajdonos időközben – már a beruházás pályázati szakaszának megindulása után – több alkalommal meghirdette értékesítésre. Mint mondta az ilyen fajta átgondolatlan koncepciót a megvalósítási szakaszban már igen nehéz kezelni. A pályázat hibáit már csak korrigálni lehet a kivitelezés során, ebben számít a kivitelező partnerségére, hiszen a város érdeke elsődleges.

A Parkfürdő felújításának részei: a termálvizes medence felújítása, az úszómedence átépítése, az olasz medence és a csúszda felújítása, valamint egy termálkút fúrása. Megjegyzendő, hogy a csúszda funkció bővítésével duplikálódik ezen attrakció, vagyis az élményfürdő konkurenciája épül meg szabadtéren, melynek megtérülése a szezonális hasznosíthatóság miatt kérdéses. A kivitelezési munkálatok befejezése nagyban függ az időjárástól, de várhatóan a 2011-es szezon kezdetére sikerül befejezni a munkákat.

 

Dr. Podlovics Roland elmondta, hogy cégvezetőként elsődleges feladata lesz ennek a futó projektnek a felülvizsgálata, hogy a támogatási szerződés keretei között maradva, a lehető legtöbbet lehessen kihozni ebből a fejlesztésből.

 

 

„A XXI. századi fürdőkultúra megteremtése a nyíregyháza-sóstói hagyomány alapjain – a Parkfürdő rekonstrukciója és bővítése”

 

Összköltség: Bruttó 1 193 700 000 – Ft.

Támogatás: Bruttó 596 850 – Ft.

TÁMOGATÁSI INTENZITÁS: 50%.

 

A Parkfürdő rekonstrukciós fejlesztésének a során már kiderült és Sóstóra egyébként is jellemző, hogy sajnálatos módon egy komplex, a Sóstót egészében kezelő pályázati elképzelés az elmúlt években nem született az előző városvezetés részéről. Adottságait tekintve az észak-alföldi régióban nem sok hasonló hely van, Sóstó egy turisztikai gyöngyszem lehetne a turisztikai desztinációs kínálatban. A legnagyobb probléma a szezonális látogatottság.

 

Sóstóra vonatkozóan egy kiemelt, új turisztikai fejlesztési program előkészületei folynak. Ennek célja: komplex szolgáltatásfejlesztés és funkcióbővítés Sóstó-Gyógyfürdőn, egy egységes kép és egységes üdülőövezet létrehozása érdekében. A beruházások összefogásával és koordinálásával, érhető el a szezonalitás felszámolása, a vendégszám és az itt töltött vendégéjszakák számának emelése. A projekt olyan beruházásokat tartalmaz, amelyben sétányok, összekötők épülnek az egyes beruházási részek között, megteremtve ezzel Sóstó valódi családbarát üdülőövezetté válásának lehetőségét.

 

A projekt javaslatot az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács jóváhagyta és támogatásra javasolja. A projektjavaslat véglegesítése után egy előzetes megvalósíthatósági tanulmány elkészítése szükséges, majd kormánydöntésnek kell születnie.

 

A tervek között szerepel két parkoló lemez (háromszintes parkoló ház) kiépítése, egy térkövezett – lassított forgalmú – sétány megvalósítása, a Sóstói tó szétválasztásának megszüntetése, egy tó körüli sétány, a Hotel Sóstó és a Park Hotel felújítása, illetve átépítése, egy emlékpont létesítése és egy korcsolyapálya kiépítése.

 

Ha minden pozitívan alakul, szeptemberben már megköthető a támogatói szerződés és optimális esetben 2012 tavaszán elindulhat a kivitelezés.

 

„Fenntartható, komplex szolgáltatásfejlesztés és funkcióbővítés Sóstó-Gyógyfürdőn”

 

Összköltség: Bruttó 3 256 760 000 – Ft.

Támogatás: Bruttó 1 999 650 781 – Ft.

TÁMOGATÁSI INTENZITÁS: 62% tervezett beruházás: 3 milliárd 63 millió 650 ezer Ft, támogatási intenzitás 62 %-os

 

A projektjavaslatban Nyíregyháza MJV Önkormányzata mellett partner a Sz-Sz-Sz-B Megyei Önkormányzat, a Park Hotel és az Esélyt az Ifjúságnak Alapítvány kuratóriuma.

Gyöngyösi Szabolcs leköszönő vezérigazgató elmondta, hogy sajnos valóban szükség van a válságmenedzselésre, s ő a maga részéről mindenben támogatni és segíteni fogja az új menedzsmentet.

 

Városháza Sajtószolgálat