Vállalkozói összefogás a belvíz ellen Nyíregyházán

Nyíregyháza Nyíregyházán egyre szélesebb a segíteni szándékozó  vállalkozók köre, ezért a belvízvédelmi munkálatok hatékony szervezésének érdekében indokolttá  vált egy szakmai és műszaki egyeztető fórum összehívása.

Január 13-án dr. Kovács Ferenc polgármester, a Polgármesteri Hivatal dísztermében várta a több mint húsz magánvállalkozót és fejezte ki köszönetét a felajánlásokért. Még ezen a napon minden magáncég megjelent képviselője aláírta azt a szándéknyilatkozatot, mely szerint a koordináló szakemberek számíthatnak a segítségükre a munkálatok során. - A szándéknyilatkozat testesíti meg a nyíregyháziak közös kötelezettségvállalását és összefogását, mely ilyenkor, a bajban mutatkozik meg leginkább – mondta dr. Kovács Ferenc.

Nyíregyházán olyan új (átmeneti) műszaki megoldást dolgoztak ki, mely gyors javulást eredményez a belvízproblémákban. A városban, a polgármester által elrendelt, az élet- és vagyonbiztonság megóvása érdekében haladéktalanul megkezdett, szükséges belvízvédelmi munkálatok jelen stádiumában már elmondható, hogy a szakemberek számításai beigazolódtak. A Kistelekiszőlőben több ponton elkezdett felszíni vízelvezető árkok és puffertárolók építése gyors és látványos eredményt produkált a belvíz elvezetésében. 

Azonban a felmelegedés és az olvadás még gyorsabb munkavégzést, a lakosság által jelzett problémás területek számának növekedése több munkaerőt és munkagépet igényel. Látva a széleskörű szakmai és lakossági összefogást, több helyi magánvállalkozó is felajánlotta a segítségét. Van, aki térítésmentesen bocsát rendelkezésre munkagépet, mások munkaerőt tudnak biztosítani, de volt, aki vállalta egy teljes csatornaszakasz kiépítését. 
 

Előzmények

Nyíregyházán rendkívüli belvízvédelmi helyzet van, soha nem látott mértékben kerültek közvetlenül veszélybe lakóházak a víz miatt. A másodfokú belvízvédelmi készültség elrendelése, december eleje óta négy lakóház került életveszélyes állapotba. Ezen épületek szerkezete oly módon megrongálódott, hogy a lakókat ki kellett telepíteni. Ezeken felül további 150 lakás van közvetlenül veszélyeztetve, illetve a talajvízszint emelkedés miatt veszélyeztetett ingatlanok száma felbecsülhetetlen. A legsúlyosabb helyzet a Kistelekiszőlő városrészben (Tégla, Vaskapu, Gyík, Lejtő, Vincellér, Szeder utcák környéke), Nyírszőlősön az Izabella utca környékén, a Bartók Béla utca környékén a Malomkertben, illetve Borbányán alakult ki. Ezeken a helyeken a belvíz egyébként is magas volt ősszel, azonban a decemberi havazást követően súlyosbodott a helyzet. A korábbi hideg időjárásnak köszönhetően a hóréteg nem jelentett megoldhatatlan problémát, azonban az olvadással a belvíz helyzet kezelése, az emberek és lakóházaik védelme egyre nagyobb terhet ró az önkormányzatra.

A korábbi tűzoltásszerű megoldásokat, a folyamatos, tömlővel történő szivattyúzást és vízszállítást a városvezetés felülvizsgálta, és nyíregyházi tervező irodák segítségével komplett műszaki megoldásokat dolgoztak ki a belvízhelyzet eredményesebb kezelésére. Az új városvezetés menti, ami menthető s közben a hosszú távú megoldás kivitelezésén, a műszaki megoldások anyagi fedezetének megteremtésén dolgozik. 
Mivel a tervezett védekezési munkálatok – felszíni vízelvezető árkok és puffer-tárolók létesítése – jelentős része magánterületeket érint, a városvezetés egyeztetést kezdeményezett az ingatlanok tulajdonosaival, hogy járuljanak hozzá a védekezési munkálatok saját tulajdonukat érintő elvégzéséhez.  A lakossági tájékoztatások és egyeztetések befejezését követően – a geodéziai mérések birtokában - a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény 20. §. (1) b.) pontja alapján dr. Kovács Ferenc polgármester elrendelte a védekezési munkálatok kivitelezését. Az átmeneti jelleggel kiépítendő védelmi árkokat és belvíztározókat, a belvízi védekezéstől függően kell fenntartani. A veszélyeztetettség megszűnését követően az eredeti állapot kerül helyreállításra. 

Kilátások

A belvízi védekezés az önkormányzat számára eddig több tízmillió  forint rendkívüli kiadást eredményezett, az önkormányzat teljesítőképességét a tervezett műszaki megoldások teljes megvalósítása meghaladja, az enyhe időjárás miatt a munkálatok folytatása mégis rendkívüli fontossággal bír. Az esetleges késlekedés következményei beláthatatlanok, a felmelegedés és az olvadás még gyorsabb munkavégzést, a lakosság által jelzett problémás területek számának növekedése több munkaerőt és munkagépet igényel. 

A belvízvédelmi munkálatokat a lakosság széles köre támogatja, a lakosok lehetőségükhöz mérten segítséget is nyújtanak a védekezésben. 

Január 13-án, az egyeztető fórumon közzétett műszaki dokumentációban a szakemberek részletesen meghatározták a munkálatok műszaki tartalmát. Ennek alapján a segíteni szándékozók, lehetőségeiktől függően jelölhetik meg, hogy milyen jellegű munkálatokkal kívánják segíteni a belvízi védekezést. A tervezett belvízvédelmi munkálatok ismeretében a városvezetés koordinációjával kerülhet sor a vállalkozók munkálatokba való bevonására. A több mint húsz helyi vállalkozó közül van, aki munkagépet bocsát rendelkezésre, mások munkaerőt tudnak biztosítani, a „KE-VÍZ 21 Zrt.” pl. vállalta a Matróz utca, Gyík utca és a Lovag utca vonalában megtervezett teljes csatornaszakasz kiépítését a védekezési munkálatok során és felajánlotta segítségét a majdani helyreállítási munkálatokban is. 

Nyíregyházán ez a széleskörű összefogás biztosíthatja, hogy a hosszútávra szóló végleges megoldás realizálása előtt is, minél nagyobb mértékben enyhíthessék a belvíz okozta károkat. 

További információ: www.nyiregyhaza.hu