A Csillag Születikben feltűnt tehetségek a "Kultúra Fiatal Nagykövetei" lettek

A Kávészünet neve mára egyet jelent a megzenésített versekkel; ezt a kultúraközvetítő szerepvállalást komolyan gondolják a formáció alapítói: Popovics Gyuri, és Németh Fecó.

Olyan igényes könnyűzenei formába öntik a verseket, amely a mai fiatalok ízlésvilágának is kedves - nem véletlenül teszik ezt.

Célunk, hogy megszerettessük a verseket, és ezen keresztül az irodalmat az emberekkel; mondja Gyuri, az együttes énekes tagja. Ebben a formában azokhoz is el tudjuk vinni a kultúrát - folytatja Fecó, a gitáros - akik máskülönben nem vesznek a kezükbe például egy verseskötetet, illetve legfeljebb a kötelező tananyag kedvéért. Legtöbbször éppen a kötelező jelleg az, ami miatt kevésbé kedves a fiatalok számára a költészet, a Kávészünet zenéje jelenti az összekötőhidat a diákok ízlése felé.

Ennek okán nagyszabású programot dolgozott ki a Kávészünet és menedzsmentje: egy olyan turnét "Trendhagyó Irodalomóra" néven, amely mérhetővé teszi a megzenésített versek, verstanulásra gyakorolt hatását - mindezt rövid és hosszú távon egyaránt. Terveik szerint (ha találnak forrást a megvalósításra) elviszik a programot az ország összes általános és középiskolájába, okozva ezzel örömöt (tapasztalataik alapján) a diákoknak és tanáraiknak egyaránt. A nebulók egyfelől élvezik a koncertet, másrészt a számukra "ajándékba adott" megzenésített verset (amelyet rövidesen számon is kérnek tőlük) a tanároknak a koncertélmény mellett, a fiatalok irodalomórákhoz fűződő, javuló viszonya is megelégedésére szolgál.

A turné évente akár 400 iskolát is érinthet(ne), a februártól működő támogatói háttér havi 6 iskola tanulóinak jelent új kulturális élményhez jutást.