Nyíregyháza és térsége szennyvízprogram - döntést hozott a Fővárosi Bíróság

A város igazának a fele már megvan Döntést hozott a Fővárosi Bíróság 2010. szeptember 28-án abban a közigazgatási perben, amelyet a város kezdeményezett, felülvizsgálatát kérve a Közbeszerzési Döntőbizottság legutóbbi határozatának. A bíróság a benyújtott két kereseti kérelem közül az egyiknek helyt adott, a másikat sajnálatos módon elutasította.

 Elfogadta a felperes jogi képviselőjének azt az érvelését, mely szerint az önkormányzat nem sértette meg a törvényt, amikor a 15 hónapos teljesítési határidő túllépéséért nem nyilvánította érvénytelennek a nyertes ajánlatot. A részleges pernyertességre tekintettel a korábban kiszabott bírságot a felére mérsékelte. Jóváhagyta viszont a közbeszerzési Döntőbizottság elmarasztaló érvelését, amely szerint a Nyíregyházáért 2009 Konzorcium benyújtott műszaki ütemterve - hibásan - bizonyos munkaszüneti napokra is irányzott elő munkavégzést.

Az önkormányzat jogi képviselője, Dr. Prekub János tudomásul véve és mérlegelve az ítéletet, továbbra is fenntartja annak lehetőségét, hogy egy - a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott - fellebbezéssel, másodfokon teljes értékű győzelmet lehetne aratni. Véleménye szerint a nyertes ajánlatban feltárt, s most a bíróság által újból megerősített érvénytelenségi ok nem helytálló. A szóban forgó jogsértés pusztán elméleti jellegű, ráadásul a gyakorlatban meg sem valósítható. A kifogásolt műszaki ütemterv ugyanis olyan dátumokat rögzít (2009. október 23-át és 2010. április 5-ét), amelyet időben már régen túlhaladtunk. A kereset megnyert része az ellenérdekelt fél esetleges fellebbezése esetén is tovább védhető, de a szakjogász abban is biztos, hogy az elutasított elemet illetően sem veszett el végérvényesen a jogorvoslat lehetősége.