„Dönts jól, jövőd a tét”

Dönts jól, jövőd a tét Dönts jól, jövőd a tét! – az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ ezzel a mottóval hirdette meg ebben az évben is a Regionális Pályaválasztási Kiállítást. Szakiskolák, szakközépiskolák és felnőttképzési intézmények mutatkoztak be, köztük a Biztor Modern Oktatási Stúdió Szakközépiskola és Nonprofit Kft.

Karriered első lépcsőfoka – hangoztatták ők, és joggal, mert szinte egyedüli kiállítóként felnőttképzést, szakközépiskolai oktatást és a Biztor Család révén állás- és karrierlehetőséget is kínáltak.

 
A Pályaválasztási Kiállítás lehetőséget teremt arra, hogy a megye általános és középiskolás tanulói, pályakezdői és a felnőttképzés után érdeklődő álláskeresők tájékozódjanak a megyében, illetve a régióban működő szakiskolákban, szakközépiskolákban folyó képzések tartalmáról, a jelentkezések feltételeiről és az iskolai, kollégiumi életről.
 
Faragó Péter iskolaigazgatóA felsőfokú oktatási intézmények, iskolarendszeren kívüli képző szervek, munkáltatók is képviseltetik magukat.
 
A döntés, a pályaválasztási döntés egy életre szól, még akkor is, ha több munkavállaló szakmát vált élete során. De ezt a szakmaváltási döntést is meg kell valamikor hozni, és ahogyan munkaügyi szakemberek nyilatkoztak, inkább váltsunk szakmát, mint hogy egy nekünk nem megfelelő szakmában, állásban szenvedjünk, hiszen ez kihat munkánk mellett idegrendszerünkre, egészségünkre is. Lépni és váltani kell tudni! Rengeteg lehetőség van, de vajon melyik lenne számunkra, vagy éppen gyermekink számára a legmegfelelőbb?
 
Kell a jó kapcsolatAkinek jósgömbje van, tudná csak megmondani, hogy a ma szakmát és pályát választó tizenévesnek majdan x év múltán milyen pályalehetőségei lesznek. A ma keresett szakma már jövőre, de meglehet már holnap elavult. Vagy éppen túl sokan művelik, így nehéz lesz elhelyezkedni. Akkor hát? A felnőttek, a 18 év felettiek sokkalta könnyebb helyzetben vannak, mivel ők pl. egy érettségi után döntenek. Munka vagy további tanulás? Akit nem vettek fel a felsőoktatásba, ne keseregjen! De az se, aki éppen egy főiskolán, egyetemen tanul, amelyről rádöbben, nem neki találták ki. Ekkor kell dönteni, mert a jövő a tét!
 
Létezik olyan szakközépiskola, amely keresztféléves képzést is kínál. Ahogy azt a Biztor pultjánál megtudta a sok érdeklődő, februári kezdettel Újságíró, konferanszié, Alkalmazott fotográfus, Marketing- és reklámügyintéző képzést indítanak nappali és esti képzési rendszerben. Belehallgatva a beszélgetésbe, egy szülő azon aggódott, hogy az ingyenes főiskola után mennyibe fog kerülni ez. Megnyugtató a válasz: 22 éves korig ingyenes a képzésük, és ráadásul biztosításra, diákigazolványra és családi pótlékra (20 éves korig) jogosult lesz a tanuló. A Biztor Család ezen kívül munkalehetőséget is ajánl azoknak, akik nemcsak tanulni, hanem pénzt is szeretnének keresni.
 
 
„Az élet azokat szereti, akik az utcasarkon virággal a kezükben várnak rá. Lehet, hogy térdre kényszerít, hogy meghurcol, hogy összevérez. Ám legyen! Attól még nem dől össze a világ. Az embernek ez a sorsa. Mindig eljön a te időd, amikor talpra állhatsz.” (Alkyoni Papadaki)