Zöld Jövő a Nyírségben

Zöld Jövő a Nyírségben Egyre többet hallunk a fenntartható fejlődésről, fenntartható életmódról, illetve ezekhez kapcsolódó kifejezésekről. A szomorú tény mégis az, hogy 10 emberből 7 nincs igazán tisztában a fenntarthatóság pontos jelentésével.

A Nyírségben azonban mostantól nemcsak beszélnek róla, egy a Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósuló nagyszabású regionális kampány indul, melynek célja a környezettudatosság növelése a lakosság körében.

 Ez év áprilisában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség úgy döntött, hogy támogatja a MEGOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Erdészeti Integrátorok Szövetsége által benyújtott, a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok (szemléletformálás, informálás, képzés) megvalósítására vonatkozó pályázatát.

 Így az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, KEOP-6.1.0/B/09-2010-0015 azonosító számmal, „Zöld Jövő a Nyírségben” címmel indult rendkívül érdekes program a fenntarthatóság jegyében, Nyíregyháza és Nagykálló kistérség bevonásával – tudtuk meg a 2010. augusztus 13-án megtartott sajtótájékoztatón.

 

Zöld Jövő a Nyírségben

 

A projekt megvalósítói azt szeretnék, hogy elsősorban a térség iskolás gyermekei, de rajtuk keresztül a családtagjaik, illetve a helyi lakosok, és az itt élő termelők és vállalkozók is többet tegyenek a környezetért, mint eddig. Értsék meg, hogyan lehetnek a hétköznapok során is környezettudatosak, tanulják meg mit jelent a nyírségi ember számára az erdő, mit jelent a fenntartható fejlődés, és hogyan valósítható meg ez a mindennapokban, hiszen a 21. század emberének ez a legnagyobb kihívása – mondta el bevezetőjében Támba Miklós a MEGOSZ elnöke, a rendezvény házigazdája.

 

Zöld Jövő a NyírségbenA program alapvető részleteit Domina Norbert projektmenedzser ismertette. Bemutatójában rávilágított, hogy a program legfontosabb célja a környezettudatosság fejlesztése a lakosság minél szélesebb körében. Kiemelt feladatuknak tekintik, hogy célcsoportjuk ismerje meg az anyag- és energiatakarékosság szempontjait, a megújuló energiaforrásokban és a másodnyersanyagokban rejlő lehetőségeket, ezen belül is kiemelkedően nagy hangsúlyt fektetve az erdőre, mint megújuló természeti erőforrásra.
A projekt célcsoportja elsősorban az Észak-alföldi régió lakossága, közvetlenül a Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület tagtelepüléseinek – Nyíregyháza és Nagykálló kistérsége – iskolásai (10-14 éves korosztály), illetve családjaik. (Jó hír, hogy néhány hét leforgása alatt a program messzebbre is eljutott, mint a közvetlenül megcélzott térség.)
A projekt megvalósításaként a környezettudatosságot növelő tájékoztató kiadványt, plakátokat és szóróanyagokat készítettek, és elindult a projekt honlapja is www.zoldnyirseg.hu címen, mindezt pedig egy átfogó médiakampány is kíséri.
Sokszínű és változatos környezetvédelmi programok kerülnek megrendezésre a térség különböző iskoláinak felső tagozatosai számára, illetve a program népszerűsítéseként a megye különböző kulturális és egyéb rendezvényein is megjelennek a szervezők stílusos standjukkal.

Zöld Jövő a NyírségbenEzenkívül nagyszabású szemléletformáló programsorozat zajlik majd a projekt keretében a Harangodi Erdészeti Erdei Iskolában, Napkoron mintegy 1000 (10-14 éves korú) gyermek bevonásával, ahol érdekes, szemléletformáló, kooperatív játékokkal próbálják az ifjúságban tudatosítani a környezetbarát hozzáállás jelentőségét. Ennek részleteiről Spákné Paráda Andrea programszervező beszélt, aki kiemelte, hogy bár programjuk rövid távon kampány, hosszútávon azonban a szemléletformálás, a szemléletváltozás a cél. Tanácsokat, ötleteket szeretnének nyújtani ahhoz, hogy a családok hétköznapi tevékenységeikben hogyan juttathatják érvényre a fenntarthatóságot, miközben fejleszteni kívánják a gyermekek etikai, esztétikai érzékét, kommunikációs és kooperatív készségeit is.

A szervezők nagy gondot fordítanak a megfelelő ellenőrzésre is, éppen ezért a projekt kezdetén és végén kérdőíves felmérést végeznek az iskolások között, melynek eredményei révén meggyőződhetnek a program megvalósulásának sikerességéről.
A projekt várható eredményeként a szervezők reményei szerint a célterületen javul a szelektív hulladékgyűjtés aránya, miközben csökken a kommunális hulladék mennyisége, emellett csökken a lakosság energia felhasználása, miközben nő a megújuló energiaforrások alkalmazásának aránya, fokozódik a célterület lakosságának környezettudatossága és felelőssége a természeti és épített környezet iránt, illetve előtérbe kerül a helyi élelmiszerek fogyasztása és a helyi termelők és vállalkozók támogatása is.

A pályázat utóéletéről Ifj. Támba Miklós a projekt média-megjelenéséért felelős kommunikációs és PR menedzser elmondta, hogy a projektjük szervezett programjai 2010. december 31.-re fejeződnek be, de a honlap a programok befejezése után is legalább 5 évig még működni fog, azt havi rendszerességgel, környezetvédelmi hírekkel, információkkal frissíteni fogják. Az internetes felületen elérhető marad a projekt összes eredménye, továbbá az ezzel kapcsolatos, illetve a hasonló témában felmerülő kérdésekre, megkeresésekre is minden érdeklődőnek szívesen válaszolnak. Ezen kívül ha bármelyik iskola további segítséget szeretne kérni a program eredményeinek hasznosításában, abban is rendelkezésre állnak a pályázat lezárását követő 3 éven keresztül. Nem titkolt cél, hogy a rendezvényekhez készült bemutató anyagokat, kiadványokat az iskolák pedagógusai még sokáig hasznosítsák, és a képzési programjuk részévé tegyék. Ezen felül, a honlapon a kiadvány elektronikus formában is elérhető marad.

Zárszavában Támba Miklós a sajtótájékoztató házigazdája hangsúlyozta, hogy a programban kiemelt szerepe van a gyermekeknek, hiszen közismert tény, hogy a gyermekek szokásait alakítva a legegyszerűbb a családok viselkedésformáit megváltoztatni. A fiatal generáció sokkal könnyebben követi a környezettudatos viselkedésformákat (energia- és nyersanyag-takarékosság, szelektív hulladékgyűjtés), mint a felnőttek, akiknek változtatniuk kell már meglévő szokásaikon.

 

A gyermek szokásaihoz viszont sokkal könnyebben alkalmazkodik maga a család is. Mindezen túl a fiatalok azok, akik a legaktívabbak lehetnek, és akik majd a jövő cégeit, vállalatait vezetik, illetve országunkat irányítják. Amennyiben nekik sikerül már most elmagyarázni, megtanítani, hogy mit jelent és miért fontos a fenntartható fejlődés, jobb esélyünk van arra, hogy a jövőben csökkenjen a lakosság és a gazdaság környezetterhelése.

 

Zöld Jövő a Nyírségben

 

ÉLD TUDATOSAN AZ ÉLETED!