A Szerencsre tervezett erőmű miatt Tokaj-hegyalján vizsgálódik az UNESCO

A Szerencsre tervezett erőmű miatt Tokaj-hegyalján vizsgálódik az UNESCO Szeptember 20. és 24. között az UNESCO és az ICOMOS (az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete) szakértői missziója látogat Magyarországra, hogy a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszín védőzónájába, Szerencs közelébe tervezett 49,9 MW-os szalmatüzelésű erőmű problémáját megvizsgálja.

 Az úgynevezett „reaktív monitoring” látogatás célja, hogy a szakértők tanulmányozzák a tokaj-hegyaljai világörökségi helyszín megőrzési állapotát, elsősorban azt, hogy a tervezett szalmatüzelésű erőmű milyen hatással lehet a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire és ezzel kapcsolatban konkrét javaslatokat fogalmazzanak meg.
 
 
 
Az UNESCO-ICOMOS tanácsadói missziók szokásos eljárásmódja szerint a két szakértő – annak érdekében, hogy minden érintett féllel konzultálva alakíthassa ki független, tárgyszerű állásfoglalását – a helyszín bejárása mellett konzultációkat folytat majd az illetékes állami szervek képviselőivel. Várhatóan egyeztet majd a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőivel, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetőivel és egyes munkatársaival, továbbá az érintett önkormányzati szervekkel, köztük Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzata vezetőivel is. Találkoznak a világörökségi helyszínen érintett 27 önkormányzat képviselőivel, kiemelten is Szerencs város önkormányzata vezetőivel és képviselőivel, a szerencsi szalmatüzelésű erőmű beruházójával, a BHD Zrt.-vel, továbbá a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsával és egyéb borász egyesületek, valamint más érintett szakmai és civil szervezetek képviselőivel.
 
A két szakértő részletes jelentést készít majd missziójáról, melyről tájékoztatást kap az UNESCO Világörökség Bizottsága és Magyarország is. A beszámoló arra is jó eszköz lesz, hogy a Világörökség Bizottság dönthessen a helyszín megőrzési állapota kérdésében 2011 júniusában sorra kerülő 35. ülésszakán, de a tanulmány ismeretében ahhoz is segítséget ad, hogy Magyarország a független nemzetközi szakértők véleménye alapján megtegye a szükséges lépéseket a világörökségi helyszín értékeinek védelme érdekében.