Kóstolja meg Magyarországot a Sóstói Múzeumfaluban

 A rendezvény a népi ételek, agráripari termékek nemzetközi seregszemléje. Idén Dél-Amerika lesz a program kiemelt vendége, s ennek keretében a jármi kiállítóházban ottani népviseletekből és a helyiek mindennapi életéből nyílik kiállítás. A ház udvarán hagyományos módon főzött indián ételek kóstolójával várják az érdeklődőket.

Szeptember 17-18
A program szeptember 17-én 13 órától 18 óráig és 18-án 10-től 18 óráig tart.

A több mint 150 magyarországi és szomszédos országokbéli (ukrajnai, szlovákiai és romániai) résztvevő megismerteti a közönséget saját szűkebb pátriája hagyományos ételeivel, melyeket meg is lehet kóstolni, vagy a kicsomagolt termékeket meg is lehet vásárolni.

 

 

 

A Kóstolja meg Magyarországot!” címmel szeptember 17-18-án (pénte­ken-szombaton) a Sóstói Múzeumfaluban zajló rendezvényen Magyarország különböző területeiről, a szomszédos országok határmenti területeiről (Kárpátal­járól, a Vajdaságból és Kelet-Szlovákiából) érkezett csapatok a vidékükre jel­lem­ző ételeket készítik el, s kóstoltatják meg a múzeumba látogató közönséggel.

 

A közel három tucat jelentkező társaság között kuriózum a dél-amerikai ízeket idevarázsoló ecuadori csapat, hiszen a program idei kiemelt vendége a dél-amerikai Ecuador az onnan származó viseletkiállítással. A megye nemzetiségeinek (tir­pákok, ruszinok, lengyelek, németek) hagyományos ételei is felkerülnek a kép­ze­letbeli palettára, de érdemes megkóstolni az orfűi medvehagymás rőzsehúst, a tóparti tirpák árvagulyást vagy a cakompakk-ot pandúr módra éppúgy, mint az ungvári szabadtéri múzeumosok hucul borscsát, a kelet-szlovákiai iskeiek brin­dzás haluskáját és a vajdasági tornyosiak szármáját.

 

A motorizáció őskorának képviselői is jelen lesznek a rendezvényen, hiszen a nyíregyházi veterán motorok és autók szerelmesei – azon kívül, hogy kiállítják féltve őrzött járgá­nyaikat – „bakkancsos motoros slambuc” fantázianevű ételükkel örvendeztetik meg a látogatókat.

 

S hogy mindezen ételek ne csak a pillanat részeseivé váljanak, a szokásos receptfüzet is elkészül, s tartalmazza majd’ minden itt készült étel leírását.

 

Az ízkavalkádot a hagyományos italok, feldolgozott termékek és gyümöl­csök bemutatója és vására egészíti ki. Aki vidékünk specialitásait  – az aszalt szilvát, szilvalekvárt vagy szilvapálinkát – szereti, éppúgy megtalálhatja majd, mint a bihari szárított tésztaféléket vagy a sajtok sokféle változatait.

 

Idén sem marad el a Slow Food országos seregszemléje, ahol a „komótos étkezés” hívei találkoznak, cserélik ki tapasztalataikat s fogyasztják el kuriózum-ételeiket.