Kemencében sült a szentmihályi újkenyér

Kemencében sült a szentmihályi újkenyér Mozgalmas programmal várta a kultúra és gasztronómia szerelmeseit államalapításunk ünnepén a Vasvári Pál Múzeum Tiszavasváriban. Kora délutántól késő estig a népi hagyományok és legszentebb eledelünk, a kenyér elkészítésének folyamatát elevenítették fel a szervezők.

Hatalmas érdeklődés kísérte a cséplőgépes bemutatót, amelyet egy 1952-es Hoffer traktor hajtott.

 

Amíg a helyi pékmesterek a múzeumkertben a kora délután átadott szabadtéri búbos kemencében sütötték az új kenyeret, addig a bátrabbak kipróbálhatták a gyúrás, dagasztás mozdulatait.

 

 

 

 

Kemencében sült a szentmihályi újkenyér  Kemencében sült a szentmihályi újkenyér

 

 

 

Az elsőként kisült újkenyeret a történelmi egyházak képviselői szentelték meg. Ezen a napon nyílt egy új képzőművészeti kiállítás a múzeumban. Az "ALPECSKA" (Alkotó Pedagógusok Csoportos Kiállítása) a Tiszavasvári kistérségben alkotó pedagógusok alkotásait mutatja be festmények, grafikák,  batikolt textilképek, szobrok, dísztárgyak, csuhédíszek,  origami tárgyak segítségével.