A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakképzés-szervezési Önkormányzati Társulás pályázat útján fejleszti tizenkét intézményét

 A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakképzés-szervezési Önkormányzati Társulás pályázat útján fejleszti tizenkét intézményét  Többnyire képzésekre fordította a Szatmár-Beregi TISZK az ún. Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében elnyert mintegy 350 millió forintot. A támogatás lehetőséget ad továbbá pályaorientációs szolgáltatásra és szervezetfejlesztésre is.

 A pályázat hosszú távú célja a szakképzés térségi, illetve regionális szinten történő összehangolása, valamint a munkaerő-piaci igényeknek leginkább megfelelő szakképzés biztosítása a tanulók részére.

A Mátészalkai Szakképző Iskola és Kollégium pedagógusai az előző tanévben nemcsak tanítottak, maguk is tanultak. A Szatmár-Beregi TISZK TÁMOP programjának keretében a 12 tagintézmény 700 tanára összesen 20 tanfolyam közül választhatott. A képzések már befejeződtek, összesen 1500 tanúsítványt vehettek át.

Pócsik Zoltán a Szatmár-Beregi Térségi Integrált Szakképző Központ intézményvezetője arról számolt be, a TÁMOP 2.2.3 számú pályázat célkitűzése a szakképzés összehangolása illetve minőségének javítása térségi illetve regionális szinten, valamint a gazdálkodó szervezetek munkaerő-piaci igényének a kielégítése.

A TÁMOP program része továbbá egy szakmai szolgáltatás, amelynek során a pedagógusok illetve a tanulók induló illetve záró kompetencia mérését végezik el.

Pócsik Zoltán hozzátette, a harmadik programelem egy pályaorientációs szolgáltatás. Ennek keretében a TISZK intézményeihez kapcsolódóan a földrajzilag közel álló általános iskolákat mérik fel, hogyan kapnak tájékoztatást a beiskolázásról.

A TISZK-ek és a jelenleg futó pályázat legfontosabb célja, hogy a munkaerő-piaci igényeknek leginkább megfelelő szakképzést biztosítsák a tanulóknak. Ennek eléréséhez elengedhetetlen, hogy a gazdasági élet szereplői, a szakképzést folytató intézmények, gazdálkodó szervezetek, a munkaügyi központ és kamarák együttműködjenek. A társulás éppen ezért több vállalkozói fórumot szervez a megye több városában, ahol a munkaerőpiac valamennyi szereplője kifejtheti, megvitathatja a szakképzéssel kapcsolatos álláspontját. A következő fórumot Mátészalkán, a Szakképző Iskola és Kollégium felújított központi épületében tartják július 6-án.