Óvodások is segítettek a Sóstói-erdő erdőfelújítási munkálataiban

A legfiatalabbak is részt vettek a nyíregyházi Sóstói-erdőben folyó erdőfelújítási munkákban. A Kerekerdő óvoda két csoportja, összesen félszáz apróság ültetetett ezüsthárs csemetéket, és vetette a kocsányostölgy makkját azon az egyhektáros, vihar sújtotta területen, ahol tavaly ősszel termelték ki a fákat az erdészek.

Óvodások is segítettek a Sóstói-erdő erdőfelújítási munkálataiban A munkálatokra azért hívtuk el a gyerekeket, mert úgy gondoljuk, hogy már ebben a korban el kell kezdeni megismertetni őket az erdő élővilágával, és az ott folyó munkával. Minden résztvevő egy emléklapot és egy almát kapott a jól végzett munka jutalmaként.

A program része a Pál Miklós Erdészeti Oktatóközpontban zajló foglalkozásoknak, ahol a fák, cserjék, állatok tulajdonságait bemutatva próbáljuk a kicsiket természetvédelemre, az erdőgazdálkodás megbecsülésére tanítani – számolt be Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

 

Az alföldi erdők fenntartásában el kell fogadni, hogy mivel az erdők nem képesek a természetes megújulásra, ezért - ha akarjuk, ha nem – mesterséges erdőfelújítás után fiatal erdőkkel is találkozik az erdőjáró. Az erdészek ebben az esetben úgynevezett sűrűsoros technológiát alkalmaztak éppen azért, hogy minél hamarabb „záródjon” az erdő.
 
Két-három év múlva már szemmel látható eredménye lesz a munkának. Az ültetést egyébként még az időjárás is segítette, hiszen röviddel a munkálatok után eleredt az eső.