Nyíregyházára látogatott a társasházi roadshow

Nyíregyházára látogatott a társasházi roadshow 2010. február 15. és március 30. között mintegy 23 helyszínre látogat el a 10 éves Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete. A roadshow március 5-én Nyíregyházára érkezett.

A roadshow célja annak támogatása, hogy a helyi közös képviselők megismerjék városuk elérhető pályázatait, az új társasházi törvény alkalmazásának eddigi tapasztalatait és a hatékony gazdálkodás lehetőségeit. Nyíregyházán március 5-én az országos egyesület bemutatta az elmúlt 10 év tapasztalataiból összeállított kiadványát. A könyvben az egyesülethez érkezett legérdekesebb kérdések, a társasházi perekben született bírósági ítéletek, jogi állásfoglalások, szakmai cikkek és a társasházi működés szempontjából legfontosabb törvények, rendeletek szerepelnek.

 

 
 
A közös képviselők szakmai továbbképzése, folyamatos pénzügyi tájékozódása elengedhetetlen. Dr. Bék Ágnes, a TTOE elnöke szerint a megváltozott gazdasági körülmények a társasházak és lakásszövetkezetek gazdálkodására is hatással vannak, így a szakszerű társasházkezelés még inkább alapvető követelménnyé vált az elmúlt években. A megfelelő szintű felkészültség például azért is fontos, mert aközösköltség-tartozás felhalmozódása akár évi több tízezer forintos bevételkiesést okozhat, így a kintlévőségek miatt nem valósulhatnak meg a szükséges felújítások.
 
A közgyűléseken gyakori kérdés, hogy a házak miként finanszírozhatják a leghatékonyabban működésüket és fejlesztéseiket. Nagy Ferenc, az OTP Bank társasházi értékesítési szakértője 2004-től áll kapcsolatban a megye társasházi képviselőivel, pénzügyi tanácsaival segíti munkájukat és igény esetén a közgyűléseken is részt vesz. Tapasztalata szerint eleinte nehéz volt meggyőzni a lakókat a fejlesztések fontosságáról, az utóbbi évek tendenciája azonban azt mutatja, hogy a társasházakban élők kezdik belátni, hogy a korszerűsítések anyagi terhei rövid időn belül megtérülnek az alacsonyabb közüzemi számláknak köszönhetően.
„Az északkelet-magyarországi régióban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyíregyházán, a több ezer ipari technológiával épített panellakás évről-évre szépül, és egyre több lakóközösség kíván élni a panelprogram kínálta lehetőségekkel is. Jelenleg a nyíregyházi bankfiókok 13 társasházi közös képviselővel állnak kapcsolatban és többnyire az általuk közvetített hitelkérelmeket dolgozzák fel. Az elmúlt évben a legnagyobb volumenű beruházások 200 millió és 241 millió forint összegűek voltak, amelyekhez 81 millió, illetve 110 millió forint hitelt nyújtott a bank”– ismertette a helyi aktualitásokat a szakértő.    
 
A közös képviselők működése hazánkban, amennyiben több házat kezelnek, OKJ vizsgához kötött, de az egyszeri képzési okmány megszerzése mellett az is fontos, hogy a lakók képviseletét ellátó szakember nyitott és több területen jártas legyen. Az országos szakmai szervezet konferenciái és szakmai lapjai mellett a www.hazforum.hu oldal nyújt információkat és közös tudásbázist a szakma képviselőinek.