Az E-misszió Egyesület közleménye a génmódosított burgonya engedélyezéséről

Az E-misszió Egyesület sajtóközleménye  A Bors Alapítvány és az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elítéli a génmódosított burgonya termesztésének engedélyezését, amelyet az EU új egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa, John Dalli jelentett be 2010. március 2-án.

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EU új fogyasztóvédelmi biztosa cserbenhagyta a fogyasztókat a génmódosított burgonya engedélyezésével
A környezetvédők hazai moratóriumot sürgetnek
 
 
 A zöldek felszólítják a magyar kormányt, hogy mezőgazdaságunk, természeti környezetünk és a fogyasztók védelme érdekében hirdessenek termesztési tilalmat a génmódosított burgonyára.

A módosított keményítő tartalmú „Amflora” burgonya, amelyet ipari célú felhasználásra fejlesztett ki a német vegyipari óriáscég, a BASF, antibiotikum-rezisztencia jelzőgént tartalmaz. Egyáltalán nem garantálható, hogy ez a génpiszkált burgonya nem jut be a táplálékláncba, főleg, hogy az ipari melléktermék takarmányozási célú felhasználása is engedélyezett.

Az új EU biztos - akinek a feladata a fogyasztók és az EU polgárok egészségének a védelme lenne - egyik első döntésével figyelmen kívül hagyta a közvéleményt és az egészségügyi aggályokat, azért hogy kiszolgálja a biotechnológiai cégek érdekeit. A döntés a profitérdekeket az emberek és környezetünk érdekei elé helyezi, és egyáltalán nem szolgálja a brüsszeli bürokráciával kapcsolatos bizalom javítását - jelentette ki Heike Moldenhauer, a Föld Barátai Európa génmódosításért felelős szóvivője.

A génmódosított burgonyával kapcsolatban egyértelmű egészségügyi kockázatok merülnek fel. Azok az antibiotikumok, amelyekkel szembeni rezisztencia jelzőgént hordoz az Amflora burgonya, alapvető fontosságú eszközei napjaink gyógyászatának. Annak ellenére, hogy egyébként is egyre jobban terjed az egészségünk védelme szempontjából fontos antibiotikumokkal szembeni rezisztencia, a biotechnológiai cégek beültetik e géneket a burgonyába és nincs rá garancia, hogy nem jutnak be a táplálékláncba. - tette hozzá Kolos Lívia, az E-misszió Egyesület programfelelőse.

E döntéssel az európai fogyasztóvédelmi biztos nemcsak semmibe vette az Európai Unió polgárait, akiknek túlnyomó többsége elutasítja a génmódosított élőlényeket (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is csatlakozott a génmódosítás-mentes övezetek európai hálózatához), de semmibe vette a tagállamokat is. Az új Bizottság azt ígérte, hogy a tagállamokra bízza annak eldöntését, hogy területükön engedélyezik-e a génmódosított növények termesztését, de az első adandó alkalommal megszegte ezt az ígéretet. - fűzte hozzá Kolos Lívia. 
Hazánk mezőgazdasága és a lakosság védelme érdekében felszólítjuk a kormányt, hogy a MON810-es génmódosított kukorica korábbi tilalmához hasonlóan - élve az EU jogszabályok által biztosított védzáradék lehetőségével -, az Amflora burgonyára is hirdessen termesztési tilalmat Magyarországon - emelte ki Kolos Lívia a környezetvédők álláspontját.
 
További információ:
Kolos Lívia, programfelelős, E-misszió Egyesület, 42/423-818, livia@e-misszio.hu
Fidrich Róbert, programvezető, MTVSZ, tel.: 216-7297, 70/2-715-715, fidusz@mtvsz.hu