Szabó Dénes az Év embere a megyében idei díjazottja

Szabó Dénes az Év embere a megyében idei díjazottjaSzabó Dénes, a Kodály Zoltán Általános Iskola ének tanára, a Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar karvezetője kapja idén az Év embere a megyében díjat, amelyet 2010. február 27-én 19 órától az IV. Nyíregyházi Borbál, egyben az Év embere a megyében díjkiosztó gála keretében vehet át a Nyíregyházi Főiskola Kodály Zoltán Centrumában.

 

-        Fiatal vagyok még, 1947-es születésű, akinek a nagy tervei, vágyai között olyanok szerepelnek, hogy jól sikerüljön a következő óra, vagy sikerüljön újra feléleszteni a Kodály-módszert vagy unokámat, Hunort még nyolcadikos korában is taníthassam, mert ebben az iskolában nagyon jó nyolcadikosnak lenni – kezdi az első gratuláció után a bemutatkozást Szabó Dénes. 2000-ben Kossuth-díjas, 2004-ben Príma-díjas, 2009-ben megyei Príma-díjas, Liszt Ferenc-díjas, aki csapatával javában szervezi a nyári VIII. Cantemus Kórus Fesztivált. Arra ismételten nem vállalkozik, hogy összeszámolja azt a gyereksereget, amelyet tanított. Többségükre emlékszik, de az is igaz, 1969. szeptember 1-je, amikor az akkori 4-es iskolában tanárként kezdett, nem mostanában volt. Feleségével anno Miskolcra szerettek volna szerződni, de Szitha Miklós javaslatára a Nyírséget választottak, s itt ragadtak. Az iskola kórusával előbb hazánkban, majd a nagyvilágban is felléptek, s egy ilyen alkalommal választották a Cantemus nevet, amely Bárdos Lajos egyik művének címe, jelentése: Énekelj! A kórus több mint tíz éve vendégszerepel Japánban, de eljutott korábban az amerikai földrészre is, nem beszélve az európai turnékról.
 
 
-        Odahaza ágyra járok, az életem háromnegyed részét az iskolában, próbákon, turnékon töltöm, kb. 15 éve nem voltam szabadságon – vall mindennapjairól. – Amikor mások ünnepelnek, mi koncertezünk. Persze szeretnék még többet olvasni, zenét hallgatni, ilyen havas tájon a hegyekben sétálni, de erre remény sincs. A családi ebédek is sokszor óhatatlanul munkaértekezletek, fiammal, Somával és Ildikóval a zenekar mindennapjairól beszélünk. Ehhez néha Barbara lányom is csatlakozik, aki a miskolci színházban hegedül.
 
A koncertek repertoárját folyamatosan bővíti, bár vannak visszatérő elemek. Sokszor tematikus esteket tartanak, például évszakok, nemzetek zenéjét mutatják be, de néha elkalandoznak a könnyebb zene világába is. Azt egy kicsit sajnálja, hogy a tanult német mellett a kommunikációt segítő angolt nem beszéli, de büszkeséggel említi, japánul már könnyedén elboldogul.
 
 
 
A IV. Nyíregyházi Borbálra, egyben az Év embere a megyében díjkiosztó gálára belépőjegyek igényelhetők Nagy Gábornál a 20/397-1915-ös telefonszámon, vagy a gazi.kft@chello.hu címen.
 
Az est sztárvendége Gönczi Gábor, az RTL Fókusz műsorvezetője és a Smile Showtime Band. Az esten négyfogásos ínyenc borvacsora, további borkóstoló és pálinka ízlelgető, tombola és jótékonysági borárverés lesz.
 
A tavaly az Év bortermelője címet elnyert Konyári János legjobb boraiból tart exkluzív borkóstolót. A Tarpa Manufaktúra Kft. ismét elhozza díjnyertes pálinkáit, emellett egy igazi világszenzációval kedveskedik vendégeinek, hiszen a híres skót mixer, Des O’Conell tarpai pálinka alapú koktélokat kever!
 
 Az est támogatói: Vela Autó Kft., Volvo márkakereskedés, Vela Kft., Tarpa Manufaktúra Kft., pénzügyi partnere a Brokernet.