Komodói Sárkánygyíkok a Nyíregyházi Állatparkban

Komodói Varányusz Nyíregyházán az Állatparkban  Komodói sárkányok érkeztek nyíregyháza állatpartkjába a Sóstó Zoo -ba. A tervek szerint húsvétkor átadásra kerülő Zöld Piramis lakói lesznek, ahol Ázsia állatai és növényei kerülnek bemutatásra.

Sóstói sárkányok

 

Kapcsolódó képgalériánk...

 

Komodói Sárkánygyíkok a Nyíregyházi ÁllatparkbanHazánk legdinamikusabban fejlődő Állatparkját, a nyíregyházit nem csupán az állatok gyűjtése és bemutatása jellemzi, hanem a tudomány területén egyre jelentősebb tevékenységet végző szakemberei is. Ennek részét képezik azok az expedíciók, tudományos kutató jellegú utazások, melyeket a nyíregyháziak az elmúlt fél évtizedben szerveztek és hajtottak végre.

    Így jutottak el például az Állatpark munkatársai a Galapagos szigetekre majd az Indonéziában található és 1991-ben a Világörökség részévé nyilvánított, több mint 200 ezer hektárnyi területű Komodói Nemzeti Parkba is. Ide azzal a céllal érkeztek, hogy behatóbban is megismerhessék a Park legfőbb látványosságát, a komodói sárkányt.

 

 

    Már ezen az úton is felvetődött a lehetősége a szakmai kapcsolatok bővítésének a jakartai és a nyíregyházi állatkert között. Valóságos diplomáciai sikernek számított - hiszen a magyar külképviselet munkatársai is fáradoztak ezért - hogy létrejött az együttműködés a két intézmény között. S ne feledkezzünk el államfőnkről, Sólyom Lászlóról sem, aki jakartai látogatásán személyesen is közbenjárt az ügy érdekében... Ennek eredménye, a most a Nyíregyházi Állatpark új létesítményébe megérkező komodói sárkánypár is.
    A komodói óriás varánuszt meglehetősen későn, csak 1912-ben írta le a tudomány számára a Jáva szigeti botanikus kert vezetője P. A. Ouvens.
    Impozáns mérete és különleges megjelenése okán a komodói sárkány nagyon áhított faja az állatkerteknek szerte a világon. Európában csupán tizennégy állatkertben található.
    Ami nagyon veszélyessé teszi őket, hogy harapása, ha nem is gyorsan, de biztosan végez áldozatával. A szájüregében ugyanis olyan kórokozó baktériumok élnek, melyek a sebből a vérbe jutva pár napon belül vérmérgezést, majd halált okoznak. Amikor egy sárkány rátámad áldozatára, nem feltétlenül akarja ott helyben elfogyasztani, elég egy harapás és a sárkány továbbáll. A dolog hátralevő részét a nyálában lévő rendkívül fertőző baktériumok végzik el. Egy-két nap és a megtámadott ember vagy állat vérfertőzésben pusztul el. A sárkány páratlanul jó szaglása eredményeként a tetemet már gyerekjáték megtalálnia...

 

 

A jakartai állatkert igazgatója és helyettese nyíregyházi látogatása alkalmából hosszú távú együttműködést írt alá vendéglátóival. Az ünnepélyes ceremónián jelen volt Indonézia budapesti nagykövete, aki szintúgy sokat tett a kapcsolatok gyarapításáért. A felek kölcsönös szakembercserében, és további állatok cseréjében is megállapodnak, hiszen a jakartai állatkert munkatársai meglehetősen nagy érdeklődést mutattak az európai és a magyar állatok iránt. Megismertetésükben nagy részt vállalnak a nyíregyháziak, akik a tervek szerint sűrűn lesznek jelen az indonéz főváros intézményében, így is segítve a munkát. Mindennek természetesen jelentős hátteret biztosít a Nyíregyházán a közeli hónapokban felavatásra kerülő úgy, nagyszabású létesítmény, az úgynevezett Zöld Piramis, mely Ázsia állat-és növényvilágát hozza még közelebb az európai szemekhez. Ráadásul az április 30-án átadásra kerülő Ócenáriumban az indonéz szigetvilág tengereinek élőlényeit is láthatják a Nyíregyházi Állatparkban, mely ezen avatásokkal is bizonyítja a mérföldes léptekkel mérhető hatalmas fejlődését...