Hajdú-Bihar megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése

Hajdú-Bihar megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztéseA RÉS Egyesület a Regionális és Lokális Munkaerőpiac Fejlesztéséért, valamint az Inspi-Ráció Egyesület a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, civil szervezetek szervezetfejlesztésére összesen 49.679.219 Ft támogatást nyert. A projekt megvalósítására 2009. április 1.-2010. szeptember 30. között kerül sor.

 
A projekt céljai,hogy a civil szektor érdekérvényesítő képessége javuljon, tevékenységeinek hatékonysága növekedjen, képessé váljon a hazai és EU-s források lehívására, a hazai és nemzetközi pályázatokon való részvételre, a szervezetek stabil működésének megteremtésére.
 
A projekt célcsoportja abejegyzett Hajdú-Bihar megyei civil szervezetek, akik tevékenységüket ténylegesen folytatják és saját tagságukon kívül más személyeknek, szervezeteknek is nyújtják szolgáltatásaikat.
 
A projekt kezdete óta 13 szervezetnél már elindult a szervezetfejlesztési folyamat, melynek során a szervezetek 2-2 tanácsadó segítségével rátekintettek működésükre, feltárták hiányosságaikat, problémáikat, ezek okainak felismerésével meghatározták a fejlesztési irányokat. 6 szervezetnél már az intenzív fejlesztési alkalmak is megtörténtek. A tanácsadók és a szervezetek visszajelzése alapján már a problémafeltárások során a szervezetekben olyan dinamikák, erők indultak el, mely új lendületet adtak nekik.
 
 
 
Erről néhány szervezet így írt:
 „ ... örömmel töltött el, a csapatom ismét aktívan dolgozott számukra teljesen új feladat elvégzésében. Értem és érzem egy öngyógyító folyamatot akartok el indítani.”

„A szervezetfejlesztés eddigi folyamata, ... nagyon hasznos volt a szervezet tekintetében. Véleményem szerint a további működéshez elengedhetetlen, nélkülözhetetlen információkat nyújt, biztosít. A szervezet működéséhez, működtetéséhez nagy segítséget fog nyújtani- ez már előre látszik, illetőleg elárulja a szervezet további tagjainak az első diagnózis nap utáni "pozitív hozzáállása", és kialakított véleménye. ... úgy vélem, hogy ezáltal elsajátíthatom a szervezet irányításával kapcsolatos vezetői feladatokat, a bennem lévő adottságok kiaknázhatóvá válnak.”