Akció az ittas vagy bódult közlekedők kiszűrésére

Akció az ittas vagy bódult közlekedők kiszűrésére A TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) Műveleti Csoportjának 2009. éves terve alapján az ittas állapotban és a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt történő járművezetés visszaszorítására Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében is átfogó akció lesz június 5-én és 6-án.

Az ellenőrzésekben a rendőrség mellett a Nemzeti Közlekedési Hatóság is részt vesz. A hatóságok azt is figyelik, hogy a járműveket az előírásoknak megfelelő módon felszerelték-e rendszámmal.

 

 

Az ittas járművezetés Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is kiemelt közlekedésbiztonsági probléma. Az ezredforduló óta az összes személyi sérüléses baleseten belül az ittasan okozott közúti balesetek aránya növekedett. Míg 2000-ben átlagosan 100 balesetből 11,8-at okoztak ittasan, 2008-ra ez a szám 12,2-ra változott, ez azt jelenti, hogy minden nyolcadik személyi sérüléses balesetet alkohol hatása alatt okoztak.

 

Hazánkban a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt történő járművezetés szerepe a közúti balesetek bekövetkezésében ma még nem számottevő, ugyanakkor a kábítószer fogyasztás növekedése miatt e rendkívül veszélyes jogsértő magatartás térnyerésével a közeljövőben számolni kell.