Költöző elefántok

Költöző elefántokA Nyíregyházi Állatparkból március 9-én 2 afrikai elefántot szállítottak a poznani állatkert most nyíló elefántházába. Az Európai Fajmegmentési Program (EEP) irányítása alatt Európa néhány állatkertjében folyik az afrikai elefántok - e kipusztulás szélén álló faj- tenyésztése, hogy legalább állatkerti körülmények között biztosított legyen a faj fenntartása.

 

 

 

A nyíregyháziak tenyésztehenéhez májusban érkezik Spanyolországból egy új bika, ill. hamarosan egy német állatkertből egy fiatal tehén. Így lesz teljes a tenyészcsapat, amiben még megtalálható a szabolcsi megyeszékhely kedvenc kisállata, a már Nyíregyházán született, jelenleg másfél éves elefántbébi.

Költöző elefántok

Ő 5 éves koráig marad a mamájával, akkor szintén más állatkertbe kerül, hiszen a tervek szerint 3 éven belül ismét elefántborjú születik majd a Nyíregyházi Állatparkban.

Költöző elefántok

Az elefántszállítás az egyik legveszélyesebb és talán a legnagyobb hozzáértést kívánó állatkerti feladat. A két elefánt ládába rakását a nyíregyháziak összeszokott profi csapata Dr. Papp Endre vezető állatorvos irányításával alig három óra alatt megoldotta.

Költöző elefántok

A speciális állatszállításokra szakosodott holland cég az EKIPA, direkt elefántok utaztatására kialakított konténereibe egy kis bódítás után sikerült beterelni az állatokat, amelyek délben elindultak a közel 20 órás útra.

Költöző elefántok

Ez alatt folyamatosan ihatnak-ehetnek, és többszöri ellenőrzésen esnek át. Várhatóan kedden délben pakolják ki a nyíregyházi elefántokat a poznani állatkertben.

Költöző elefántok

 

Fotók: Balázs Attila és Révészné Petró Zsuzsa